Opis
Owies to roślina z rodziny bylinowatych, pochodząca z Azji i Europy. Uważa się, że przodkowie ludów konnych, w tym Węgrów, przywieźli tę pożyteczną roślinę do Europy. Rośnie również w ostrzejszym klimacie północnej Europy i była przydatną rośliną spożywczą i paszową dla ludów, które tam mieszkały, czego dowody znaleziono w wielu grobach celtyckich i germańskich. Stosowano ją głównie jako paszę dla zwierząt, ale używano jej także do warzenia piwa, kaszki i mąki na chleb. Dzięki doskonałym wartościom odżywczym staje się coraz bardziej popularny wśród dietetyków i miłośników zdrowego stylu życia. Mimo, że owies jest obłuskiwany w procesie przetwarzania, nie usuwa się cennych zarodków i otrębów, co jest przyczyną jego wysokiej zawartości błonnika, witamin i minerałów w porównaniu z innymi zbożami.
Owies a wrażliwość na gluten: Owies zawiera białko zwane aweniną, które jest podobne do glutenu pszennego, ale nie wywołuje reakcji autoimmunologicznej u większości pacjentów. Większość komercyjnych owsów staje się zawierająca gluten podczas zbiorów i przetwarzania z powodu zanieczyszczeń krzyżowych. Dlatego ważne jest, aby kupować tylko gwarantowane bezglutenowe produkty owsiane, jeśli masz ciężką nietolerancję glutenu.
Sugerowane zastosowania
Mąka owsiana jest doskonała do wyrobu wytrawnych i słodkich ciast, pieczywa, ciast. Dzięki swojemu przyjemNieu smakowi może nawet całkowicie zastąpić mąkę pszenną. Nadaje się również do zagęszczania, do robienia stir-fries i bezików.
Masa netto: 500 g
Składniki: owsianka
Miejsce pochodzenia: EU
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
Bezglutenowe Płatki Owsiane 100g
KJ 1391
kcal 332
Tłuszcz 7g
z czego nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 1,5 g
Węglowodany 55,7 g
w tym cukry 1,1g
Błonnik 9,7 g
Białko 10,7 g
Sól 0,2g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!