Opis
W procesie technologicznym produkcji skrobi ziemniaczanej surowiec (ziemniaki) jest rozdrabniany, a skrobia wypłukiwana z komórek. Skrobia jest oddzielana od komórki skrobiowej przez separację i suszona po odwirowaniu.
Sugerowane zastosowanie skrobi ziemniaczanej
Ze względu na swoje działanie zagęszczające, może być stosowany jako składnik kulinarny w sosach, gulaszach i zupach. Może być stosowany w deserach do zagęszczania kremów i puddingów. Po upieczeniu poprawia jakość ciasta, które mniej pęka i nie kruszy się.
Skrobia ziemniaczana może być uniwersalnym zamiennikiem białej mąki pszennej w dietach bezglutenowych dla osób z celiakią, do ulepszania makaronów oraz do zagęszczania potraw.
Masa netto: 500 g
Składniki: skrobia ziemniaczana
Miejsce pochodzenia: EU
Indeks glikemiczny: 95
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1400 kJ / 335 kcal
- Tłuszcz: 0,6 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,42 g
- Węglowodany: 80 g
- z czego cukier: 0,5 g
- Proteiny: 0,1 g
- Błonnik: - g
- Sól: 0,03 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!