Opis
Kwas cytrynowy jest pośrednikiem w cyklu kwasu cytrynowego (proces metaboliczny wytwarzający energię) i znajduje się we wszystkich żywych komórkach, w tym w organizmie człowieka. Szczególnie obficie występuje w owocach i warzywach o kwaśnym smaku. Jest produkowany syntetycznie do użytku przemysłowego. Jako dodatek do żywności (E330) stosowany jest głównie jako aromat w napojach na bazie cytrusów i innych produktach. Wzmacnia aktywność antyoksydacyjną innych związków, pomagając zachować smak i zawartość witamin w wielu produktach spożywczych. Może zapobiec brązowieniu owoców przez krótki czas. Stosowany jest w przemyśle piekarniczym do ulepszania chlebów i ciastek. Często jest mylony z kwasem askorbinowym, ale kwas cytrynowy i kwas askorbinowy to dwa odrębne związki.
Kwas cytrynowy Sugerowane użycie
Może być stosowany w domowych gospodarstwach domowych do kiszenia, dżemów, syropów, lemoniad, dla zachowania koloru i dla zachowania kwasowości. Podczas pieczenia domowego chleba, mieszając go z zakwasem uzyskamy bardziej charakterystyczny smak.