Opis
Od najdawniejszych czasów ludy zamieszkujące oceaniczny archipelag wykorzystywały kokos i jego olej na wiele sposobów. Sam kokos jest czczony jako owoc Drzewa Życia ze względu na swoje korzyści zdrowotne. Terminy olej kokosowy, tłuszcz kokosowy, masło kokosowe oznaczają ten sam produkt, różnica polega jedynie na odmiennym stanie w różnych temperaturach. Ma temperaturę topnienia 24 °C, a więc w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym, o barwie opalizująco-białej, bezwonny. Topi się w temperaturze powyżej 24°C, w tym stanie jest bezbarwnym, bezwonnym ciekłym olejem.
Olej kokosowy Sugerowane użycie.
Olej kokosowy można wykorzystać w kuchni na niezliczone sposoby. Jest kompletnym zamiennikiem masła, margaryny i tłuszczu zwierzęcego dla osób z nietolerancją nabiału i laktozy, dietetyków i wegan. Można go używać w wysokich temperaturach (180°C), więc jest też świetny do smażenia na gorącym, bogatym oleju. Może być również świetną bazą do pasztetów warzywnych, wytrawnych i słodkich pasztetów oraz kremów.
Możesz również wykorzystać jego właściwości nawilżające do pielęgnacji swojej skóry. Może być dobrą bazą do różnych domowych okładów na twarz i włosy, kremów, balsamów do ciała, balsamów do ust.
Wielkość netto: 1000 ml
Składniki: 100% nieuwodorniony, naturalny olej kokosowy
Miejsce pochodzenia: Indonezja
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
Energia: 3700kJ /900 kcal
- Tłuszcz: 100 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 91,5 g
- z czego nienasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
- z czego wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
- z czego kwasy tłuszczowe trans: 0,5 g
- Węglowodany:0 g
- z czego cukier: 0,0 g
- Proteiny: 0 g
- Błonnik: 0 g
- Sól: 0 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!