Opis
Na początku XVI wieku odkryto już chorobę zwaną szkorbutem i traktowano ją już jako chorobę niedoboru. Odkryto, że dieta bogata w owoce podczas długich rejsów pomaga zapobiegać szkorbutowi. W 1912 roku eksperymenty naukowe udowodniły, że szkorbut jest rzeczywiście chorobą niedoboru, a w 1920 roku odkryto składnik odżywczy, którego niedobór powodował chorobę, znany wówczas jako kwas heksuronowy, kwas organiczny znany obecnie jako witamina C. W 1937 roku Norman Haworth i Paul Karrer otrzymali Nagrodę Nobla z chemii za pracę nad strukturą kwasu askorbinowego, a Albert Szent-Györgyi otrzymał Nagrodę Nobla z medycyny za odkrycie biologicznego działania witaminy C. Korzystne działanie Kwas askorbinowy (witamina C) działa jako bardzo silny antyoksydant, neutralizujący wolne rodniki. Wolne rodniki powstają w organizmie głównie w wyniku złej diety, palenia papierosów i zanieczyszczeń, gdzie powodują uszkodzenia organizmu, przyczyniając się do powstawania nowotworów, cukrzycy, zapalenia stawów i różnych chorób serca. Wysokie spożycie kwasu askorbinowego pomaga budować odporność organizmu na choroby, dzięki czemu można uniknąć niepożądanych chorób. Kwas askorbinowy bierze również udział w prawidłowej produkcji kolagenu przez organizm. Kolagen jest białkiem występującym w skórze, naczyniach krwionośnych i tkankach łącznych. Pomaga zachować młodzieńczą, elastyczną skórę, korzystnie wpływa na zdrowie kości i zębów oraz wspomaga gojenie się ran.
Sugerowane zastosowanie kwasu askorbinowego
Nowe zalecenia sugerują, że dla zachowania zdrowia należy spożywać 1000-1500 mg witaminy C dziennie. W tym celu stosuje się głównie surowe owoce i warzywa oraz suplementy diety. Aby uniknąć choroby, minimalne zalecane dzienne spożycie kwasu askorbinowego wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet. Dzienna zalecana ilość jest wyższa dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz palaczy. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na ciepło i dlatego należy unikać go w żywności o wysokiej temperaturze. Najlepiej spożywać go zmieszanego z letnią herbatą lub lemoniadą.
Masa netto: 500 g
Składniki: aszkorbinsav (L-aszkorbinsav)
Miejsce pochodzenia: -
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: - kJ / - kcal
- Tłuszcz: - g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: - g
- Węglowodany: - g
- z czego cukier: - g
- Proteiny: - g
- Błonnik: - g
- Sól: - g
Dane parametrów podczas wysyłania!