Opis
Nasiona szałwii azteckiej z Meksyku - lepiej znane jako nasiona chia - były ważnym pożywieniem dla Majów i Inków tysiące lat temu. Do Europy trafił podczas podbojów hiszpańskich, choć z czasem został zapomniany. Dziś te maleńkie, czarne nasionka są popularne na całym świecie.
Nasiona chia Sugerowane zastosowania
Zaleca się moczenie nasion chia przez co najmniej 10 minut przed spożyciem. Może być spożywany jako pudding, wymieszany z kaszą lub musli. Można go dodać do smoothies, przecierów owocowych, do zagęszczenia, do domowych batonów energetycznych. Może być również doskonałym zamiennikiem jaj dla osób na nie wrażliwych: Aby zastąpić 1 jajko, wymieszaj 1 łyżkę nasion chia z 3 łyżkami wody, odstaw, a następnie dodaj do makaronu, klopsów itp.
Masa netto: 500 g
Składniki: chia mag (aztékzsályamag – Salvia hispanica)
Miejsce pochodzenia: Argentyna
Maksymalne dzienne spożycie nasion chia (Salvia hispanica) wynosi 15 g.!
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu
Energia 1705 kJ/ 413 kcal
Tłuszcz:31 g
z czego nasycone kwasy tłuszczowe 3,3 g
Węglowodany: 2g
z czego cukry 0g
Błonnik 20 g
Proteiny 20 g
Sól 0.04 g
Dane dotyczące wartości odżywczej mają charakter wyłącznie informacyjny!