Opis
Od 1990 roku jest stosowany w japońskim przemyśle spożywczym do zastępowania cukru w cukierkach, czekoladkach, galaretkach i dżemach owocowych, napojach i innych produktach. W 1997 roku został dopuszczony do użytku w USA, a w 2001 roku uznano go za całkowicie bezpieczny. W Europie jest na rynku od 2003 roku.
W przemyśle spożywczym, oprócz słodkiego smaku, stosowany jest jako stabilizator ze względu na zdolność wiązania wody, jako nośnik, zagęszczacz, stabilizator smaku i pH. Kod przemysłu spożywczego E-968.
Wpływ na organizm
Ma indeks glikemiczny 0, nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie wywołuje reakcji insulinowej, dlatego może być spożywany przez dietetyków i diabetyków. Nagy része a vékonybélben gyorsan felszívódik, majd több mint 90 %-a 24 órán belül változatlanul távozik a szervezetből. Nagyobb mennyiség egyszeri elfogyasztása puffasztó, hashajtó hatást válthat ki! A szájban található baktériumok Nie képesek hasznosítani, így Nie okoz fogszuvasodást.
Sugerowane użycie:
Dzięki swojej konsystencji i smakowi może być stosowany na wiele sposobów podobnie jak cukier granulowany, w napojach, dżemach i deserach. Jego moc słodzenia wynosi 60-80% mocy cukru granulowanego, dlatego do uzyskania tego samego słodkiego smaku potrzeba go więcej. Ma słodki, chłodzący smak. Powyżej 160°C traci swoją słodycz. Nie karmelizuje się. Ponieważ hamuje rozwój grzybów, nie nadaje się do wyrobu makaronu. W postaci proszku idealnie nadaje się do dekoracji ciast, a dzięki szybszemu rozpuszczeniu jest również dobrym wyborem do zimnych kremów i napojów.
Masa netto: 1000 g
Składniki: por eritrit (eritritol)
Indeks glikemiczny: 0
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 0,8 kJ / 0,2 kcal
- Tłuszcz: 0,0 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,0 g
- Węglowodany: 99,9 g
- z czego cukier: 0,0 g
- z czego poliole: 99,9 g
- Proteiny: 0,0 g
- Błonnik: 0,0 g
- Sól: 0,0 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!