Opis
Mąka z tapioki jest produkowana przez przetwarzanie korzeni manioku, rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej, i jest również znana jako skrobia z tapioki ze względu na wysoką zawartość skrobi. Korzeń manioku jest oczyszczany, a następnie myty, osiadany i suszony w celu wydobycia gotowej skrobi tapiokowej. Z korzenia manioku wytwarza się również mąkę maniokową, która różni się smakiem od skrobi z tapioki ze względu na różnicę w procesie przetwarzania. Uprawa manioku i produkcja skrobi z tapioki jest również rozpowszechniona w Azji, do tego stopnia, że Tajlandia jest obecnie producentem numer jeden skrobi z tapioki.
Skrobia z tapioki Sugerowane użycie
Skrobia z tapioki może być stosowana jako zamiennik mąki w zagęszczaniu, ubijaniu i mieszaniu potraw. Można z niego również przygotować słodkie kremy, puddingi i galaretki owocowe o przyjemnej konsystencji. Stosowany do bezglutenowych i paleo chlebów, ciast i innych wytrawnych i słodkich ciast, znacznie poprawia ich teksturę. Pomaga zapobiec zbytniemu kruszeniu się ciasta, a także odgrywa dużą rolę w tworzeniu chrupiącej skórki.
Masa netto: 500 g
Składniki: skrobia z tapioki (mąka z tapioki)
Miejsce pochodzenia: Tajlandia
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1491 kJ / 351 kcal
- Tłuszcz: 0,1 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
- Węglowodany: 87 g
- z czego cukier: 0 g
- Proteiny: 0,3 g
- Błonnik: 0 g
- Sól: 0,01 g
Informacje o wartościach odżywczych podane są wyłącznie w celach informacyjnych! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!