Opis
Olej z orzechów włoskich jest produkowany z jadalnych wnętrz orzechów poprzez tłoczenie na zimno, czyli zimny, mechaniczny proces pękania, który pomaga zapewnić, że wysokiej jakości nienasycone kwasy tłuszczowe w oleju z orzechów włoskich nie zostaną uszkodzone. Upodobali ją sobie już starożytni Grecy. Do Europy został wprowadzony przez Francuzów, gdzie początkowo uważany był za "tłuszcz biedaka", a od XII wieku zajmował ważne miejsce w gastronomii.
Olej z orzechów włoskich nie tylko świetnie smakuje, ale również posiada cenne składniki odżywcze. Posiada wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Zawiera również witaminy A, B i E, magnez oraz antyoksydanty. Jest to również popularny składnik w przemyśle kosmetycznym, ponieważ zawartość witaminy E i przeciwutleniaczy sprawia, że może być stosowany w leczeniu szerokiej gamy problemów skórnych.
Dióolaj felhasználási javaslat
Olej z orzechów włoskich należy stosować na zimno, ponieważ wysoka temperatura może uszkodzić zawarte w nim cenne substancje. Można go używać do przyprawiania świeżych sałatek, warzyw na parze, dań mięsnych i makaronów, a nawet lekko skropić nim kromkę tosta, aby uzyskać niebiańską i zdrową przekąskę.
Olej z orzechów włoskich jest podatny na szybkie jełczenie, dlatego po otwarciu zaleca się przechowywanie go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
Wielkość netto: 250 ml
Składniki: olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno
Miejsce pochodzenia: Węgry
Średnia wartość odżywcza na 100 ml produktu:
- Energia: 3700 kJ / 900 kcal
- Tłuszcz: 100 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 91
- Węglowodany: 0 g
- z czego cukier: 0 g
- Proteiny: 0 g
- Błonnik: 0 g
- Sól: 0 g
Składowanie w suchym, chłodnym miejscu!
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!