Opis
Łuskane pestki dyni są tłoczone na zimno w celu uzyskania oleju z pestek dyni Balance Food. Ten mechaniczny proces pozwala zachować cenne składniki aktywne zawarte w oleju z pestek dyni. Spożywanie oleju z pestek dyni ma długą tradycję w Austrii, Słowenii, Chorwacji i Transylwanii, a także w niektórych regionach naszego kraju. W medycynie ludowej stosowano go w celu zapobiegania chorobom prostaty.
Olej z pestek dyni ma bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6). Jest również naturalnym źródłem witaminy A, witaminy E i kilku związków antyoksydacyjnych.
Sugerowane zastosowanie oleju z pestek dyni
Olej z pestek dyni to prawdziwy kulinarny specjał, dzięki swojemu przyjemNieu orzechowemu smakowi. Sam w sobie stanowi doskonały dodatek do zup, sałatek i pieczeni, ale w połączeniu z tostami jest również doskonałą przekąską. Idealna baza dla smakoszy sosów sałatkowych i dressingów. Równie dobrze można go połączyć z deserami, podając z lodami waniliowymi, które są popularnym daniem austriackim.
Parametry oleju z pestek dyni
Wielkość netto: 250 ml
Składniki: olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Miejsce pochodzenia: Węgry
Średnia wartość odżywcza w 100 ml produktu:
- Energia:3700 kJ / 900 kcal
- Tłuszcz: 100 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 91
- Węglowodany: 0 g
- z czego cukier: 0 g
- Proteiny: 0 g
- Błonnik: 0 g
- Sól: 0 g
Składowanie w suchym, chłodnym miejscu!