Opis
Gryka (Fagopyrum esculentum), znana również jako pohanka, tatarka, haricot lub kruppa, to roślina pochodząca pierwotnie z Azji. Pod względem botanicznym należy do rodziny traw gorzkich i dlatego nie jest zbożem. Głównymi składnikami odżywczymi w gryce są węglowodany, z których większość stanowi skrobia (ok. 55-75%) oraz błonnik pokarmowy (ok. 17-20%). Wysoka zawartość błonnika sprzyja prawidłowej pracy jelit. Jak pokazują jej liczne odmiany wernakularne, jest ona znana i uprawiana w naszym kraju od wieków. Według wielowiekowych przekazów używano go głównie do wyrobu kasz i zup, ale w rękopiśmiennym zeszycie z przepisami pijarskiego mnicha Kristófa Simai z XVIII wieku, został on wykorzystany jako podstawa krwistej kiełbasy.
Sugerowane użycie prażonej gryki
Jest naturalnie bezglutenowy, więc może być spożywany również przez osoby wrażliwe na gluten. Ugotowana w podwójnej ilości wody, na parze, stanowi idealny dodatek do potraw. Można z niej zrobić kaszę, risotto, jako dodatek do zup, jako składnik nadzienia.
Masa netto:500 g
Składniki: gryka prażona
Miejsce pochodzenia: EU
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1656 kJ / 391,71 kcal
- Tłuszcz: 2,71 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,59 g
- Węglowodany: 74,95 g
- z czego cukier: 0 g
- Proteiny: 11,73 g
- Błonnik: 10,3 g
- Sól: 11 mg
Informacje o wartościach odżywczych podane są wyłącznie w celach informacyjnych! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!