Opis
Quinoa (komosa ryżowa) to roślina z rodziny prosowatych, której oczyszczone nasiona są spożywane. Pochodzi z Ameryki Południowej i był podstawowym pożywieniem starożytnych Inków, tak czczonym, że stanowił część ich rytuałów religijnych, a także był czczony jako "chisaya mama" lub "matka zboża". Quinoa była nie tylko spożywana jako pokarm, ale także wykorzystywana do celów leczniczych. Podczas hiszpańskiej inkwizycji quinoa zniknęła wraz z Inkami, gdzie podobno tubylcy, którzy uciekli w góry przed Hiszpanami, zabrali ją ze sobą, gdzie była uprawiana i spożywana w wielkiej tajemnicy. Quinoa została odkryta na nowo w latach 70. XX wieku za namową boliwijskiego filozofa i od tego czasu jej popularność stale rośnie. ONZ ogłosiła rok 2013 Rokiem Quinoa w rezolucji.
Sugerowane zastosowania quinoa
Wymaga dokładnego umycia przed gotowaniem! Dusić w dwukrotnie większej ilości wrzącej wody pod przykryciem do miękkości, około 15 minut. Można używać go samodzielnie jako dodatek do sałatek, jako nadzienie, a nawet jako dodatek do zup. Można też zrobić z niego super pożywne śniadanie, na słodko w mleku lub mleku półtłustym, z suszonymi owocami i nasionami.
Masa netto: 500 g
Składniki: quinoa (biala)
Miejsce pochodzenia: Boliwia
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 361 kJ / 1520,5 kcal
- Tłuszcz: 7,1 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g
- Węglowodany: 52,1 g
- z czego cukier: 3,3 g
- Proteiny: 16,4 g
- Błonnik:11,7 g
- Sól: 0,01 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!