Opis
Kurkuma (Curcuma longa) swój charakterystyczny aromat i kolor zawdzięcza żółtemu barwnikowi (kurkuminie) znajdującemu się w jej podobnej do imbiru korzeniówce i bulwie. Głównie suszone, rozpowszechniona jest forma proszkowa. Tradycyjny składnik kuchni indyjskiej, jest również głównym składnikiem sosu Worcester i mieszanki przypraw curry
Oprócz medycyny ludowej, dobroczynnym działaniem kurkumy zainteresowała się obecnie medycyna współczesna. Kurkumina w kurkumie jest związkiem o aktywności antyoksydacyjnej i wykazano klinicznie, że ma działanie przeciwzapalne.
Kurkuma užycie
Popularna przyprawa o lekko gorzkim, pieprznym smaku. Jego intensywnie żółty kolor nadaje przyjemny odcień potrawom, do których jest dodawany. Można nim aromatyzować zupy i sosy, ale jest też doskonały w zapiekankach i daniach mięsnych. Obowiązkowa pozycja dla miłośników orientalnych smaków.Dobrze łączy się z chili, ale z kurkumą dobrze komponuje się również pieprz, kardamon, imbir, kminek i kolendra.
Masa netto: 100 g
Składniki: 100% kurkuma
Miejsce pochodzenia: Indie
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1040 kJ / 246 kcal
- Tłuszcz: 3,25 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 1,84 g
- Węglowodany: 44,44 g
- z czego cukier: 3,21 g
- Proteiny: 9,68 g
- Błonnik: 22,7 g
- Sól: 0,07 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!