Opis
Kasza kukurydziana to gruboziarniste zmielenie jądra kukurydzy, które obecnie jest coraz bardziej znane i stosowane przez coraz więcej osób ze względu na zreformowaną dietę. Bez glutenu!
Sugerowane zastosowanie kaszi kukurydzianej
Mąka kukurydziana służyła głównie do wyrobu kaszek i płaskich chlebów. Specyficzną dla regionu potrawą w Transylwanii była puliszka, czyli zbita, pulchna kaszka z mąki kukurydzianej - lub w innych miejscach z kaszy manny. Z czasem jego produkcja rozszerzyła się na północne niziny i północne Węgry. W tych powiatach starsi, wiejscy ludzie jedzą ją do dziś, np. skropioną tłuszczem lub zaprawioną mlekiem. Produkty z ziarna kukurydzy (np. placki z malinami) można też spotkać na tradycyjnych imprezach.
Masa netto: 500 g
Składniki: 100% kukurydza mielona
Miejsce pochodzenia: Węgry
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1495 kJ / 356 kcal
- Tłuszcz: 3,1 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: <0,5 g
- Węglowodany: 70,2 g
- z czego cukier: 6 g
- Proteiny: 9,6 g
- Błonnik: 3 g
- Sól: 0,05 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!