Opis
W ostatnich latach to wszechstronne, bogate w składniki odżywcze zboże, które jest uważane za bardzo starożytne jedzenie, stało się coraz bardziej popularne na Węgrzech. W Indiach i na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w kuchni tureckiej, jest ważną podstawą codziennej kuchni. Jest również bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich.
Bulgur jest typową odmianą pszenicy durum. Aby przerobić tradycyjną pszenicę na bulgur, ziarna pszenicy zbiera się przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, następnie obłuskuje się je, po czym wstępnie paruje, a następnie suszy i sieka, w zależności od rodzaju. Waha się od kasz po całe ziarna, są też wersje ciemne i jasne.
Pszenica durum zawiera gluten, dlatego nie jest polecana osobom z nadwrażliwością na gluten!
Sugerowane zastosowanie Bulguru
Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, mniejsze ziarna można ugotować, natomiast większe w kilka minut. Jeśli chcesz uzyskać konsystencję kaszki, a nie perlistych ziaren, namocz je w dwukrotnie większej ilości gorącego płynu przez 30 minut. Można go wykorzystać w różnych potrawach. Doskonały do sałatek, przykładem jest libański tabbouleh. To świetny zamiennik ryżu w każdym węgierskim daniu, więc może być zarówno dodatkiem, jak i nadzieniem. Dzięki neutralNieu smakowi jest łatwy do doprawienia i może być stosowany nawet w deserach.
Masa netto: 1000 g
Składniki: 100% bulgur
Miejsce pochodzenia: Turcja
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1468 kJ / 351 kcal
- Tłuszcz: 1 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g
- Węglowodany: 65 g
- z czego cukier: 0,9 g
- Błonnik 16
- Proteiny: 10 g
- Sól: 0 g
Wartości odżywcze mają charakter wyłącznie informacyjny! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!