Detale
Zielony proszek z suszonej i zmielonej algi spirulina ma wyjątkowo wysoką zawartość chlorofilu. Chlorofil ma właściwości antyoksydacyjne, zwiększa poziom tlenu w organizmie i wspomaga dostarczanie składników odżywczych do komórek. Spirulina ma bardzo wysoką zawartość roślinnego białka (65%) i zawiera wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów, które są niezbędne dla naszego organizmu i nie mogą być przez niego wytwarzane, dlatego musimy zadbać o ich dostarczanie poprzez świadome odżywianie się. Ze względu na cenne białka, spirulina jest zalecana również dla wegan i wegetarian. Zawiera również witaminy B1, B2, B6 i A, a także minerały takie jak magnez, żelazo i chrom, które przyczyniają się do naszego ogólnego zdrowia. W przypadku odchudzania pomaga w tworzeniu uczucia sytości i wspomaga właściwe uzupełnianie składników odżywczych.
Korzystne właściwości spiruliny zostały również zbadane przez naukowców NASA, a na podstawie ich wyników spirulina została uwzględniona w zalecanych produktach spożywczych dla astronautów.
Zalecenia dotyczące stosowania
Ze względu na skoncentrowane składniki odżywcze, zaleca się spożywanie spiruliny w niewielkich ilościach jako suplement diety. Średnio zaleca się spożywanie 1 łyżeczki dziennie (2-3 g), którą można dodać do smoothie, kaszy, jogurtu lub spożywać samą z wodą. Jednak przy spożywaniu z wodą, należy przygotować się na charakterystyczny smak alg.
Składniki: 100% spirulina
Pochodzenie: Chiny
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
Energia: 1364 kJ/326 kcal
Tłuszcz: 1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 13,1 g
- w tym cukry: <0,1 g
Białko: 65,9 g
Sól: 0,9 g
Dane dotyczące wartości odżywczej mają charakter informacyjny! Rzeczywiste wartości na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. Prosimy o zasięgnięcie aktualnych informacji dotyczących wartości odżywczych u naszych kolegów.