Smak tego nieosładzanego napoju charakteryzuje delikatny smak owsa, który jest pożywny, pyszny i znaczącym źródłem żelaza, wapnia, potasu i fosforu. Pozytywnie wpływa na trawienie i zapewnia uczucie sytości.
Produkt jest wegański, bez laktozy, bez GMO i nie zawiera dodanego cukru.
Napój owsiany jest jednym z najpopularniejszych bezmlecznych zamienników na rynku. Ponieważ jest to wegański zamiennik bez orzechów, może być odpowiednią alternatywą dla osób nietolerujących laktozy lub mających alergie na soję lub orzeszki ziemne. Napój owsiany jest bogaty w składniki odżywcze, błonnik, witaminy i minerały. Podczas gdy niektóre składniki odżywcze pozostają w gęstej owsianej miazdze, która powstaje w wyniku mieszania i odcedzania ziaren owsa, rozpuszczalne błonnik pozostaje w cieczy i korzystnie wpływa na nasze trawienie. Napój owsiany jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały. Jest pełen cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, takich jak witaminy B1, B2, B3, B6 i K, oraz zawiera cynk, żelazo, selen, magnez i wapń. Jego wysoka zawartość beta-glukanu pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Całe ziarna owsa są bogate w roślinne polifenole. Wśród nich avenantramidy występują prawie wyłącznie w owsie. Avenantramidy wspierają produkcję tlenku azotu w organizmie, który jest skutecznym naturalnym rozszerzaczem naczyń krwionośnych i może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto avenantramidy działają jako silne przeciwutleniacze i łagodzą swędzenie. Inny znaczący przeciwutleniacz, który występuje w owsie w znacznych ilościach, to kwas ferulowy.
Napój owsiany doskonale nadaje się jako dodatek do musli, płatków śniadaniowych i do kawy rano. Ze względu na swoje neutralne smaki, będzie doceniony zarówno w potrawach słodkich, jak i słonych. Podczas gotowania nie zachowuje się jak mleko, ale doskonale nadaje się do zagęszczania, zwłaszcza jeśli dodasz do niego trochę mąki owsianej. Może być stosowany w dowolnym daniu lub wypiekach, czy to w prostym smoothie owocowym, naleśnikach, dowolnym rodzaju muffinów, gofrach, a nawet do przygotowania najlepszego domowego mleka ptasiego.